štvrtok 8. augusta 2019

Zelená ideológia ako nové náboženstvo

Bežní ľudia majú odjakživa potrebu v niečo veriť.
Veriť v niečo, čo je nad nimi,  v niečo večné, niečo čo bude rozhodovať o ich osude, niečo čo im povie alebo naznačí, čo majú robiť, keď sa ocitnú v pre nich bezvýchodnej situácii.
V niečo k čomu sa budú utiekať, a zároveň to bude združovať ľudí rovnakého presvedčenia, kolektív, ktorý ich bude prípadne utvrdzovať, že ich presvedčenie je jediné správne. Mnoho ľudí stratilo vieru v Boha, ale podprahovo cítia, že v niečo veriť chcú. Tak často hľadajú nejaký iný objekt ideológie, v ktorý by verili.
Ak ešte stále platí platí, že najlepší biznis na svete je založiť cirkev, tak mnohí uletení environmentalisti to pochopili správne, a rozhodli sa chytiť príležitosť na ľahký zisk poriadne za pačesy.

Zelenisti ( navrhovaný názov tohoto náboženstva odvodený od anglického Greenist) sami o sebe tvrdia, že sú neveriaci.
 Podobne ako hovoria iní neveriaci: Chvála bohu, som ateista!
Sú  dokonca aj zelení anarchisti GAIA  http://www.anarchy.no/green.html , ktorí neveria nikomu
a ničomu, veria v princíp chaotickej samoregulácie.

Ľudia majú rovnako ako mnoho iných živočíchov jeden z vrodených inštinktov chovať sa v niektorých prípadoch stádovito, zhlukovať sa, a to hlavne v prípade nebezpečenstva - či už domnelého alebo skutočného. Je fakt, že spoločenstvá lepšie vzdorujú ohrozeniam zvonka.
Preto si od počiatku ľudia tvoria viery, presvedčenia a náboženstvá.
Každé náboženstvo je v podstate filozofický systém, ktorý má vysvetlenia pre javy okolo nás, riešenia, ktoré ponúka, a svojich vodcov. Plus ďalšie typické znaky, ktoré si tu rozoberieme, tvoriace náboženský systém.

Takmer každé náboženstvo v sebe obsahuje určité rysy, znaky overené vekmi, ktoré pomáhajú udržiavať svojich vlastných príslušníkov v pocite ohrozenia, a/alebo  v pocite spoluviny za to, čo sa momentálne deje. Kto je vystrašený, a cíti sa byť spoluvinný, ľahšie platí poplatky/príspevky tým ktorí sľubujú riešenia, dá sa lepšie manipulovať a ovplyvňovať. Domnele vinného vystrašenca vmanipulujeme tam kam chceme oveľa ľahšie, než nejakého statočného Nebojsu.

Udržiavanie ľudí v pocite ohrozenia a v pocite spoluviny vyhovuje tiež všetkým politikom, preto že vyvoláva stádny efekt združovania jednotlivcov do spoločenstiev rovnakého presvedčenia, a politikom stav vystrašenosti publika vyhovuje. Spomeňte si, koľko ľudí bolo a ešte je na slovensku vystrašených z domnelého ohrozenia hordami migrantov spoza stredozemného mora, ktorými strašila v rámci politiky vládna garnitúra.

Preto je z pohľadu politickej garnitúry úplne jedno, či si veríte v Pachamamu, trojjediného boha, jediného boha a jeho proroka, alebo celého panteónu bohov, prípadne je predmetom Vašej viery hoci superorganizmus "Matka Zem".
Hlavné je že sa niečoho bojíte, a cítite sa ohrození
Pokiaľ sa /hocijaké/ náboženstvo neobracia proti spoločenskému politickému zriadeniu, vlády ich nechávajú fungovať, ale pokiaľ možno náboženstvá kontrolujú cez jeho predstaviteľov, ktorých začlenia do nejakých tých výborov.

Posledných pár desaťročí pozorujeme známky zelených hnutí etablovať a presadzovať sa postupne ako náboženstvo - pokračujú v štruktúrnom organizovaní sa,  apelujú na svoje vlastné dôkazy viery, strašia ľudí, ponúkajú zázračné riešenia, ktoré sú domnele jediné správne. Vytvárajú systém dogiem a budujú štruktúry, ktoré prepletajú s politikou od komunálnych politikov až po celosvetové organizácie. Nerobme si ilúzie - aj vo veľkých medzinárodných organizáciách sú iba obyčajní ľudia, ktorých možno strašiť a vystrašiť - a tým manipulovať tam,  kam stratégovia hnutí a náboženstiev potrebujú.


Pozrieme sa preto teraz na to, v čom sú rysy zelených z rôznych hnutí  až zarážajúco zhodné s už existujúcimi náboženskými hnutiami a cirkvami vybudovanými v minulosti. 


Aj zelené envirohnutia:
  • Majú prorokov. Prorokom viery je ten, ktorý má dar a silu strhávať so sebou húfy ľudí a  davy, napríklad plamenným rečnením, alebo aj osobným príkladom, vyhláseniami a presadzovaním sa v spoločnosti. Proroci sú často uvrieskaní krikľúni, alebo mierne vyšinutí zamračenci  V dnešnej dobe sociálne média urobia za pár týždňov prorockú celebritu z nimi vybranej osoby na počkanie. Viď prípad Greta Thunberg, z hlbšej minulosti boli prorokmi vedúcimi veriacich napríklad Johanka z Arku, alebo Ježiš z Nazaretu, pripadne Mohamed, Princ Bhódídharma a stovky iných v desiatkach hlavných náboženských smerov. Proroci v minulosti to mali ťažšie, nemali informačné médiá , len ústne podanie. Médiá to prorokom dnes uľahčujú.  Ak neveríte v moc médii, spomeňte si na to, ako naše médiá prednedávnom urobili celebrity z rôznych mafiánov a bezočivých hajzlíkov z ktorých viacerí v súčasnosti sedia v base alebo si svoje palety už odsedeli. Televízie, rádiá, internety ktoré ich vytvorili, sa už od nich odvrátili, tvária sa že fuj-fuj, ale v skutočnosti stále zo svojich "celebritných výtvorov" žijú a  stále o nich informujú ( napríklad Mojsejovci, fúzkatí mafoši zo stredného slovenska, bohatí sedláci vraždiaci novinárov, Trošková, Slintoš a celé zástupy podobných "celebrít")   
  • (Náboženstvá )majú zhromaždiská na ktorých sa utvrdzujú spoločne vo svojej viere napríklad rôzne Klimakempy, spoločné blokády podnikov, púte, rôzne festivaly. schôdze a verejné zhromaždenia, , je len otázkou času kedy začnú stavať svoje svätostánky.
  • Na zhromaždiskách rečnia dookola stále tí istí Kazatelia  a proroci na rôzne témy, hlavne poukazujú na to akí sú ich veriaci hriešni a čo treba okrem platenia desiatkov robiť,  aby neskončili v pekle , džehenne, večnom kolobehu karmy alebo v rozpálenej púšti čoho by ste sa mali báť Kazatelia sú zvyčajne dobrí rečníci, nasledovníci prorokov
  • Tvorba Dogmy a/alebo systému Dogiem. Dogmy sú témy, o ktorých sa nediskutuje, o ktorých veriaci nesmú pochybovať a ktoré sa nesmú spätne ani neskôr preverovať pokročilejšou vedou. Dogmám sa jednoducho verí a basta. Kto narušuje alebo spochybňuje dogmy, je kacír, odpadlík, nepriateľ, podplatený odporcami, zapredanec. Vezmite si napríklad dogmu, že 97% vedcov sa zhoduje v tom, že globálne otepľovanie spôsobuje hlavne ľudská činnosť. To je hlúposť, - ani zďaleka to nie je také vysoké číslo. o tejto tématike viac tu https://uloz.to/file/twkxCYz7voxR/preklad-kapitoly-4-manipulativne-pouzivanie-greenpeace-98-percent-x-pdf   Ostatne, mali by ste si uvedomiť fakt, že veda nerovná sa demokracia. V demokracii môžete presadzovať presvedčenie väčšiny voči menšine, ale vo vede sa dosť často stáva a už mnoho krát stalo, že pravdu vo vede má menšina vedcov. Že sa demokratická väčšina môže mýliť až katastrofálne, a na celej čiare, nám už ukázalo Nemecko za čias Fírera a mnohé iné krajiny. 
  • Častou tematikou je aj pri zelených hnutiach podobne ako pri ranných fázach zrodu mnohých zabehnutých cirkví vyhlasovanie blížiaceho sa Konca sveta. Momentálne zelené hnutia vyhlasujú, že už máme len dvanásť rokov do termínu zásadného zvratu klímy, ale nikto vlastne nevie, ako k takému výpočtu došli. Po uplynutí stanovenej doby , keď sa nič nestane, stanovíme nový dátum. Múdrejšie náboženstvá po prekonaní rôznych dátumov konca sveta a následnej hanbe a frustrácii veriacich ovečiek od takýchto postupov upustili. Zelené náboženstvá len začínajú, a preto naivne predpovedajú konce sveta. 
  • Spoločné očakávanie príchodu Mesiáša- Spasiteľa  , ktorý už-už musí prísť, a ktorý zmení chod sveta tak, aby zanikol starý systém, a rozbehol sa nový, lepší systém. Paradoxne v prípade zelených hnutí, ktoré sa prechyľujú k náboženstvám, pri ktorých viera víťazí nad rozumom a vôľou, očakávaným mesiášom nie je človek, ale spasiteľská technológia. Mesiášom zelených je  dlho očakávané a stále neprichádzajúce sa objavenie lacného, bezpečného a dlhodobého energetického zdroja - nejakej jadrovej fúznej reakcie, ktorá nám všetkým umožní opustiť doterajšie zdroje energie, včítane tých obnoviteľných, ktoré sa ukazujú byť neúčinnými, nespoľahlivými a niektoré aj vyložene škodlivými. Prípadným potenciálnym mesiášom zelených náboženstiev môže byť aj lacná ekologická batéria, alebo hoci nový vodíkový palivový článok, produkovateľným v masívnom meradle. Jediným problémom všetkých mesiášov- spasiteľov je , že oni nie a nie prísť!  Už tu dávno mal byť, ale stále nechodí!!!  
  • Typickým znakom náboženstiev je tiež heréza (rozštiepovanie sa) a prenasledovanie nepriateľov a odpadlíkov. Každé náboženstvo , zelené hnutia nevynímajúc, si prejde fázou, keď sa vytvoria rôzne prúdy ktoré sa od pôvodných dogiem, a postulátov líšia. Smolou zelených hnutí je odpočiatku to, že zelených hnutí sa hneď na počiatku vytvorilo niekoľko desiatok, preto je rozštiepenectvo hlboké a nezmieriteľné. Každý kto s nejakým náboženstvom nesúhlasí, je kazateľmi a prorokmi vyhlásený za zapredaného podplateného sviniara, ktorý bráni očisteniu a spaseniu sveta. Tak napríklad po prečítaní piateho odstavca, v ktorom sa vyjadrujem pochybnosť o tom, že 97% zhoda vedcov o príčine globálneho otepľovania je reálne číslo, bohate postačí na to, aby ma Greenpeace a podobné fanatické hnutia vyhlásili za zapredanca podplateného napríklad Aramcom, alebo Rosnefťom 
  • Vytváranie nepriateľov, radikalizácia fanatikov,  uzmierovanie. Ako každé náboženské hnutie, aj zelené hnutia si prechádzajú v rannej fáze obdobím radikalizácie: kto nie je náš priaznivec , je náš nepriateľ, ktorého treba zničiť alebo aspoň znemožniť. Náboženstvo sa potrebuje jasne a jednoznačne vyhraniť od pohanov, ktorí veria v niečo iné - teda nesprávne. Kto nie je s nami je proti nám. Upáľte kacírov, zničte filištíncov, sikhov, šíítov alebo rastafariáncov, prípadne .........! Namiesto bodiek si dosaďte odpadlícke hnutie podľa svojich kritérii, ku ktorému pociťujete najväčšiu nenávisť. Napríklad dentistov.   Každý kto s nejakým náboženstvom nesúhlasí, je kazateľmi a prorokmi vyhlásený za zapredaného podplateného sviniara, ktorý bráni očisteniu a spaseniu sveta. Dobrá správa pre ľudstvo je, že po nejakom čase každé náboženské či politické hnutie dospeje k logickému výsledku , že bojovať proti všetkým ostatným je samozničujúce a vysiľujúce, a nakoniec nastúpi fáza zmierovania. To ale zničené životy obetiam bojov a šarvátok jaksi nevráti, alebo áno ?  
  • Vyberanie desiatkov, dvadsiatkov - jednoducho poplatkov  podľa princípu - ak si dobrým platným členom našej komunity, musíš ju podporovať časťou svojho majetku, o ktorého použití rozhodne nejaký výbor, rada starších, dozorná rada. Alebo rozhodne tuto pokladník Jožo, lebo to je môj najlepší kamarát a ja som predsa prorok, jasné?! Takto otvorene Vám to vyberanie príspevkov nikto nevysvetlí, skôr bude na Vás ako člena ideologického systému vytváraný tlak, že hnutie (cirkev, strana) potrebuje Vaše príspevky aby ste spoluvytvorili nový lepší svet, zachránili čojaviemnapríklad miestnu populáciu škrečka džungarského, alebo centipéd mjanmarských. 
  • Výzvy na Zelené Sväté Vojny - buď ako džihády alebo križiacke výpravy sú už dávno tu, zatiaľ sa zameriavajú hlavne na fosílne palivá - uhlia , ropu, zemný plyn. Niektoré zelenistické sekty však vyzývajú na sväté vojny aj voči jadrovej a vodnej energetike a jedeniu akýchkoľvek živočíšnych bielkovín, vybitie hospodárskych zvierat a podobné hovadiny. Ako každá svätá vojna doteraz, aj tá zelená je odsúdená vopred na zánik ,  
Toto sú hlavné body zhody, v ktorých je environmentalizmus reprezentovaný hlavnými skupinami v prieniku znakov s  hlavnými náboženskými hnutiami, a teda zelenizmus pomaly začína byť náboženstvom samotným,  najmä u tých radikálnejších skupín.

viac informácii nájdete napríklad na týchto linkách:
https://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/25725-green-religion


      

pondelok 5. augusta 2019

Kto je a čo chce hnutie VLK

Ako VLK sa kedysi za socializmu nazýval skratkou Výbor Ľudovej Kontroly, čo boli také zoskupenia akčných ľudí s väčšinou hlbokým marxistickým svetonázorom, ktorí mali zo zákona  právo kontrolovať rôzne socialistické podniky, či niekto neokráda zákazníkov a či sa nerobia nejaké podvody v socialistickom hospodárstve.
Ilustračné foto, Zdroj: You Tube
Po Zamatovej revolúcii v roku 1993 vzniklo neskôr iné, tentokrát environmentalistické združenie VLK , ktoré si dalo za  hlavnú úlohu a cieľ chrániť a zachrániť časť starých lesov na severovýchode slovenska pred rúbaním a zásahmi lesohospodárov.
To sa im viacmenej podarilo, a časom postupným skupovaním pozemkov na sever od Bardejova vytvorili niekoľko súkromných lesných rezervácii, čomu musí zatlieskať každý normálny človek, ktorý má rád prírodu.

O čom je - alebo chce byť Združenie VLK sa dočítate na ich stránke tu:
https://www.wolf.sk/sk/kto-sme

Od počiatku je náčelníkom  a zároveň zakladateľom združenia Ing Juraj Lukáč, vyštudovaný kybernetik.

Podstatnú časť jeho názorov, ergo názorov hnutia VLK  si prečítate napríklad v tomto článku:

https://refresher.sk/67313-VLK-Juro-Lukac-Spalovanie-biomasy-aj-biopalivo-z-repky-su-energeticke-nezmysly-Riesenim-je-uspora

Treba povedať, že názory Juraja Lukáča nie sú vždy v súlade s názormi väčších envirohnutí ako Priatelia Zeme, alebo Greenpeace, či WWF.
 Ing. Lukáč má vo zvyku riadiť organizáciu direktívne, ako sa už bol na svojej Facebookovej stránke viackrát vyjadril : "Tu nie je žiadna demokracia" 

Napríklad v otázke biomasy a biopalív sa ich názory s inými zelenými hnutiami určite rozchádzajú. Priatelia Zeme napríklad presadzujú biomasové riešenia, aj keď v tradične uhlím kúriacich regiónoch ako je Severné Podpoľanie sa im zatiaľ nijako úžasne presadiť nepodarilo.
 VLK prostredníctvom svojho náčelníka hovorí, že produkovať energiu z drevnej štiepky je "blbosť".

O niečo horšie je, že po dielčích úspechoch na sever od Bardejova sa začalo združenie VLK montovať aj do geologických vied, konkrétne do prieskumu tamojších potencálnych ložísk  zemného plynu  a ropy, v okolí obce Smilno.

Združeniu VLK sa s pomocou miestnych podštepených aktivistov podarilo znemožniť vŕtanie na severovýchode SR, ale VLK uveličený úspechom sa potom začal štelovať do pozície Vševedka, a nerozpakovali sa v pripomienkovom konaní k legislatívnym návrhom zájsť  tak ďaleko a vysoko, až kým nestrelili poriadneho capa.

Pokúsili sa totiž presadiť, aby bol zákonom na zemí Slovenskej Republiky zakázaný seizmický geologický prieskum, čo je jedna zo základných metód geologického prieskumu hlbších štruktúr v geologických vrstvách.
Naivne sa totiž v opare opojenia úspechom zo Smilna mylne domnievali, alebo ich niekto nabaláchal, že je to metóda, ktorá sa používa IBA na ložiská plynu a ropy, čo je kapitálna capina. Asi si mysleli, že tým niekomu pomôžu, ale nedomysleli všetky dôsledky. Zrejme si mysleli, že si na bakule budú môcť urobiť podobný vrúbik, ako iní rádoby- znalci s plošným zákazom technológie kyanizácie drahých kovov.

Touto geoseizmickou metodikou prieskumu sa totiž okrem ložísk uhľovodíkov skúmajú aj ložiská hlbinných vôd - artézskych štruktúr, tiež ložiská geotermálnych vodných zdrojov, ale aj hlboké zlomové štruktúry, dôležité pre poznávanie zemetrasení, zosuvov, výskytu
radónu a podobne.

Našťastie ľudia, ktorí sa na rozdiel od amatérskych chúťok VLK a naozaj vyznajú v problematike geológie , takéto hlúpe nápady s celoplošnými zákazmi technológii zatrhli.

V Stropkove a okolí majú v súčasnosti problém s tým, že do tesnej blízkosti povrchových vôd a do miestnych studní začala prenikať ropa, respektívne jej hustejšie asfaltové deriváty.
Prírodná, sto percentne bioprodukt prírody, organická ropa, plne prírodnými pochodmi rozložiteľná, sa dostala prírodnými procesmi do iného prírodného zdroja - podzemnej pitnej vody.
Ukázalo sa, že Príroda sama rozhoduje, čo kde bude vyvierať zo zeme, nie ľudia. Z pohľadu prírody sú voda aj ropa rovnocenné

Koho teraz budú volať Stropkovčania na pomoc pri riešení týchto, z pohľadu človeka- protichodných prírodných procesov?
Čo myslíte? Zavolajú si rádoby-"odborníkov" zo združenia VLK zo stovku kilometrov vzdialeného Bardejova, alebo sa obrátia na skutočných odborníkov -geológov zo skutočných odborne spôsobilých vedeckých inštitúcii ?

Odpovedzte si sami.




Zelená ideológia ako nové náboženstvo

Bežní ľudia majú odjakživa potrebu v niečo veriť. Veriť v niečo, čo je nad nimi,  v niečo večné, niečo čo bude rozhodovať o ich osude, nieč...