pondelok 5. augusta 2019

Kto je a čo chce hnutie VLK

Ako VLK sa kedysi za socializmu nazýval skratkou Výbor Ľudovej Kontroly, čo boli také zoskupenia akčných ľudí s väčšinou hlbokým marxistickým svetonázorom, ktorí mali zo zákona  právo kontrolovať rôzne socialistické podniky, či niekto neokráda zákazníkov a či sa nerobia nejaké podvody v socialistickom hospodárstve.
Ilustračné foto, Zdroj: You Tube
Po Zamatovej revolúcii v roku 1993 vzniklo neskôr iné, tentokrát environmentalistické združenie VLK , ktoré si dalo za  hlavnú úlohu a cieľ chrániť a zachrániť časť starých lesov na severovýchode slovenska pred rúbaním a zásahmi lesohospodárov.
To sa im viacmenej podarilo, a časom postupným skupovaním pozemkov na sever od Bardejova vytvorili niekoľko súkromných lesných rezervácii, čomu musí zatlieskať každý normálny človek, ktorý má rád prírodu.

O čom je - alebo chce byť Združenie VLK sa dočítate na ich stránke tu:
https://www.wolf.sk/sk/kto-sme

Od počiatku je náčelníkom  a zároveň zakladateľom združenia Ing Juraj Lukáč, vyštudovaný kybernetik.

Podstatnú časť jeho názorov, ergo názorov hnutia VLK  si prečítate napríklad v tomto článku:

https://refresher.sk/67313-VLK-Juro-Lukac-Spalovanie-biomasy-aj-biopalivo-z-repky-su-energeticke-nezmysly-Riesenim-je-uspora

Treba povedať, že názory Juraja Lukáča nie sú vždy v súlade s názormi väčších envirohnutí ako Priatelia Zeme, alebo Greenpeace, či WWF.
 Ing. Lukáč má vo zvyku riadiť organizáciu direktívne, ako sa už bol na svojej Facebookovej stránke viackrát vyjadril : "Tu nie je žiadna demokracia" 

Napríklad v otázke biomasy a biopalív sa ich názory s inými zelenými hnutiami určite rozchádzajú. Priatelia Zeme napríklad presadzujú biomasové riešenia, aj keď v tradične uhlím kúriacich regiónoch ako je Severné Podpoľanie sa im zatiaľ nijako úžasne presadiť nepodarilo.
 VLK prostredníctvom svojho náčelníka hovorí, že produkovať energiu z drevnej štiepky je "blbosť".

O niečo horšie je, že po dielčích úspechoch na sever od Bardejova sa začalo združenie VLK montovať aj do geologických vied, konkrétne do prieskumu tamojších potencálnych ložísk  zemného plynu  a ropy, v okolí obce Smilno.

Združeniu VLK sa s pomocou miestnych podštepených aktivistov podarilo znemožniť vŕtanie na severovýchode SR, ale VLK uveličený úspechom sa potom začal štelovať do pozície Vševedka, a nerozpakovali sa v pripomienkovom konaní k legislatívnym návrhom zájsť  tak ďaleko a vysoko, až kým nestrelili poriadneho capa.

Pokúsili sa totiž presadiť, aby bol zákonom na zemí Slovenskej Republiky zakázaný seizmický geologický prieskum, čo je jedna zo základných metód geologického prieskumu hlbších štruktúr v geologických vrstvách.
Naivne sa totiž v opare opojenia úspechom zo Smilna mylne domnievali, alebo ich niekto nabaláchal, že je to metóda, ktorá sa používa IBA na ložiská plynu a ropy, čo je kapitálna capina. Asi si mysleli, že tým niekomu pomôžu, ale nedomysleli všetky dôsledky. Zrejme si mysleli, že si na bakule budú môcť urobiť podobný vrúbik, ako iní rádoby- znalci s plošným zákazom technológie kyanizácie drahých kovov.

Touto geoseizmickou metodikou prieskumu sa totiž okrem ložísk uhľovodíkov skúmajú aj ložiská hlbinných vôd - artézskych štruktúr, tiež ložiská geotermálnych vodných zdrojov, ale aj hlboké zlomové štruktúry, dôležité pre poznávanie zemetrasení, zosuvov, výskytu
radónu a podobne.

Našťastie ľudia, ktorí sa na rozdiel od amatérskych chúťok VLK a naozaj vyznajú v problematike geológie , takéto hlúpe nápady s celoplošnými zákazmi technológii zatrhli.

V Stropkove a okolí majú v súčasnosti problém s tým, že do tesnej blízkosti povrchových vôd a do miestnych studní začala prenikať ropa, respektívne jej hustejšie asfaltové deriváty.
Prírodná, sto percentne bioprodukt prírody, organická ropa, plne prírodnými pochodmi rozložiteľná, sa dostala prírodnými procesmi do iného prírodného zdroja - podzemnej pitnej vody.
Ukázalo sa, že Príroda sama rozhoduje, čo kde bude vyvierať zo zeme, nie ľudia. Z pohľadu prírody sú voda aj ropa rovnocenné

Koho teraz budú volať Stropkovčania na pomoc pri riešení týchto, z pohľadu človeka- protichodných prírodných procesov?
Čo myslíte? Zavolajú si rádoby-"odborníkov" zo združenia VLK zo stovku kilometrov vzdialeného Bardejova, alebo sa obrátia na skutočných odborníkov -geológov zo skutočných odborne spôsobilých vedeckých inštitúcii ?

Odpovedzte si sami.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zelená ideológia ako nové náboženstvo

Bežní ľudia majú odjakživa potrebu v niečo veriť. Veriť v niečo, čo je nad nimi,  v niečo večné, niečo čo bude rozhodovať o ich osude, nieč...