štvrtok 23. mája 2019

Greenpeace - kto to je a čo chcú

Greenpeace je v súčasnosti na svete pravdepodobne najznámejšie celosvetové hnutie s absolútnou prevahou amatérskych ekologických aktivistov.

Bola založená skupinou niekoľkých emigrantov z USA do Kanady, ktorí emigrovali do susednej Kanady, aby sa koncom 60tich a začiatkom 70tich rokov 20 storočia nemuseli zúčastniť služby v armáde USA a zúčastniť sa bojov vo Vietnamskej vojne. Dá sa povedať že v Kanadskom Vancouveri sa zišla skupina protivojnových aktivistov, ktorí sa nakoniec nenásilným spôsobom rozhodla bojovať proti jadrovým pokusom USA na Aljaške.
V USA už v tej dobe existovalo staré environmentalistické hnutie Sierra Club, ktoré však podľa zakladateľov Greenpeace nebolo dostatočne akčné, a vymysleli akciu "Nevytvorte vlnu!" - mali na mysli tsunami vyvolanú jadrovým pokusom USA. Akcia sa ukázala ako veľmi zle zorganizovaná

Prenajali si starú rybársku loď a vyplávali do oblasti jadrových skúšok. Zanedlho potom boli jadrové skúšky skutočne zastavené - preto že dlho predtým už prebiehali rozhovory medzi jadrovými veľmocami. Zásluhu na skončení jadrových skúšok si pripísala organizácia Greenpeace, a vypýtala si na to od priaznivcov hlavne z radov protimilitaristicky naladených hippies peňažné prostriedky.

Časom si Greenpeace za utŕžené peniaze nakúpila staršie rybárske lode a začalo kampaň na ukončenie lovu veľrýb. Toto sa im skutočne podarilo, a výnimku zo zákazu lovu majú len niektoré domorodé eskymácke kmene. Za toto patrí Greenpeace večná sláva a vďaka ľudstva.

Kvôli nízkym daniam z príjmov sa hlavné sídlo čoskoro presídlilo do Amsterdamu, preto že tu majú environmentálne neziskovky extrémne nízke dane.

Ďalej sa však už Greenpeace nemá veľmi čím hrdiť, hoci zo svetlej povesti záchrancov veľrýb žije dodnes.

Zastavenie lovu veľrýb získalo Greenpeace veľa sympatizantov po celom svete, a mali mnoho darcov prostriedkov. Príjmy Greenpeace však stagnovali, a organizácia postupne prestala bojovať "za mier" a začala sa venovať otázkam ekológie na amatérskej báze. Dnes už do žiadnych vojnových konfliktov nijako nezasahujú, tvária sa že ich nevidia. Vojny a boj za mier asi neprinášajú dosť peňazí do pokladničky v Amsterdame.

Druhým výrazným úspechom boli kampane na zastavenie zabíjania tuleních mláďat v Antarktíde kvôli luxusným  kožuchom. Tomu tiež nemožno v zásade nič vyčítať, preto že tulení kožuch pre ľudí je len luxusnou hlúposťou. .

Prudké zvýšenie popularity Greenpeace priniesol pokazený atentát francúzskych tajných služieb na jednu z ich lodí v prístave Auckland na Novom Zélande, zároveň sa im výrazne zlepšil fundraising, teda získavanie peňazí.

Zdroje peňazí Greenpeace

Majetok a prostriedky na fungovanie získavajú z príspevkov dobrovoľníkov a z príspevkov rôznych nadácii, a filantropických organizácii. Podľa svojich slov odmietajú peniaze od korporácii, vlád a EÚ, ako to už býva, to im ale nebráni uchádzať sa o eurofondové peniaze na rôzne projekty.

Greenpeace nie sú cudzie peniaze ani z nadácii, ktoré vznikli na základe ziskov z korporácii proti ktorým údajne "bojujú" , ako napríklad  ropná Sun Oil (The Pew Charitable Trust) , počítačová Hewlett -Packard (David & Lucille Packard foundation) , automobilová General Motors (Charles Steward Mott foudation) a to celé cez zastrešujúcu Tides Foundation, ktorá ako keby tieto finančné zdroje "očistila". Teda od určitého okamihu sú "špinavé" peniaze v ponímaní aktivistov očistené.
 
Podľa viacerých zdrojov je v súčasnosti ročný príjem Greenpeace okolo 300 - 400 miliónov USD za rok. Najväčšími darcami sú Nemci - okolo 70 mil. € ročne,   Američania darujú okolo 50 mil. USD ročne, ďalej do najväčšej päťky národov patria Holanďania a severské európske krajiny.
V mnohých krajinách chodia nadšení študenti stredných škôl, vyškolení Greenpeace, za mizerný plat po domoch od dverí k dverám a presviedčajú ľudí o potrebe boja za lepší svet. Prípadne obvolávajú telefónne čísla s vetou ktorá na konci rozhovoru zväčša znie : "nechcete finančne podporiť Greenpeace?"
V tom sa nijako nelíšia od Cirkvi Svedkov Jehovových, ale bohužiaľ ani od Rumunských žobráckych mafii organizovaných po celej EÚ, ktorých šéfovia sa vozia na veľkých mercedesoch a bavorákoch, zatiaľ čo ich "robotníci" žobronia na uliciach.

Kde berú peniaze okrem somrovačky po domoch a poštových schránkach?
Napríklad tu:
http://www.reformy.cz/kdo-plati-greenpeace/?fbclid=IwAR1scqxekIaNpYbuKH_1GK9iWen8ivcu-iZfvOfHtyMyk4h82b18rrap0rc

Zhruba štvrtinu z ročne utŕžených peňazí investuje Greenpeace do zakladania nových kampaní spojených s hľadaním nových "nepriateľov - rôznych spoločností" ktorí údajne "poškodzujú prírodu"  proti ktorým by "bojovala" - hlavne preto , aby si na ďalší "boj" mohla vypýtať ďalšie peniaze.
V čisto ekonomickom pohľade je celá aktivita Greenpeace teda pyramídovou hrou o peniaze a vplyv.

"Riešenia problémov" Greenpeace sú (kvôli ich vlastnej nedôvere vo vedu) často úplne mimo a nezmyselné, ale sú fotogenické - dobre vyzerajú na pohľad aj na počutie.
Sú ako alternatívna zelená medicína: - problém nijako neriešia, odpútavajú pozornosť od skutočných vedeckých riešení, a ponúkajú neúčinné lieky.

Použijeme za vlasy pritiahnutý príklad:  na hnisavý zápal slepého čreva ohrozujúci život navrhnú šarlatánske liečenie kurieho oka pacienta harmančekovým odvarom, preto že podľa nich 95% problémov so slepým črevom spôsobuje kurie oko na nohe.
 Nakoniec si od pozostalých po zomrelom pacientovi ešte drzo vypýtajú peniaze na založenie rumančekovej plantáže.

Pôsobenie Greenpeace je v skutočnosti hra s vierou ľudí, že Greenpeace sú tí dobrí, tí odborníci, ktorí bojujú proti "zlomyseľným a zákerným" monopolom a korporáciám, ktoré "korumpujú" rôznych iných ľudí aby nesúhlasili s ideológiou Greenpeace.

My a Oni - Absolútne Dobro proti Absolútnemu Zlu.
Celý svet je podľa vnímania sveta zelenášov podplatiteľný, a aj podplatený.
Čiernobiele vnímanie sveta je smutné, hlúpe.

Paradoxne postupom času sa samotné hnutie Greenpeace stalo korporáciou so stámiliónovými majetkami, ktoré sa snaží pod vedením najvyššej rady rozmnožovať čo najintenzívnejšie, v dnešnej  dobe aj za cenu mafiánskych praktík, klamstiev a lží. 


Vystupovaním v masmédiách sa Greenpeace samo prezentuje samozrejme pozitívne, najmä tým že brnká na city mladším ľuďom, ktorí si myslia, že je potrebné zmeniť svet "revolúciou" kde by svet po revolúcii riadili "odborníci"  Greenpeace.

V podstate sa pri Greenpeace  jedná o ľavicové populistické a extrémistické hnutie.
Rozprávajú sľuby o spravodlivejšom systéme - v ktorom bude čistý vzduch, všetci budú zdraví, budú sa mať dobre, a okolo bude krásna príroda, medzi ľuďmi bude vládnuť mier.
Kto by také nechcel? To chcú predsa úplne všetci, a vyhlasuje to napríklad aj každoročná skupina slovenských kandidátok na Miss World, Miss Universe a dokonca aj Miss Spodný Výplach.

Extrémistickým je hnutie Greenpeace najmä preto, lebo nepripúšťa žiadny iný výklad ich environmentálnej viery a nejakých iných riešení, než sú tie ich.
Tomu sa hovorí fundamentalizmus.

Svet okolo seba Greenpeace polarizuje na "našich" a "nepriateľov", snaží sa pretláčať svoje "riešenia" na úkor všetkých ostatných, napriek faktom, že mnohé odlišné alternatívy riešení problematiky znečistenia sú založené na vedeckých poznatkoch a prístupoch.
Jednoducho v Grínpíse vidia svet čiernobielo, a stavajú znepriatelený svet formátu " my a oni- nepriatelia"  Vedcov ktorí nesúhlasia s ich názormi a ukazujú na chyby "riešení" Greenpeace sa kampaňami snažia potlačiť, znemožniť, zosmiešňovať a prípadne kariérne zničiť.
Hlavní ideológovia Greenpeace sú presvedčení, že kampane treba robiť tak aby ľudia verili, a boli presvedčení, že "riešenia" Greenpeace sú dobré.
Viera je podľa nich lepšia ako poznanie.

V tom je z ich pohľadu problémom aj veda a vedci, preto že tí ponúkajú širokú škálu alternatívnych riešení, a odpútavajú "zaostrenie" publika na "problém" vymyslený Greenpeace.
Veda a informovanosť ľudí je v skutočnosti jedným z nepriateľov Greenpeace.
Greenpeace nechce, aby ste nad problémom rozmýšľali.
Greenpeace nechce aby ste pátrali po iných riešeniach, alternatívach.
Greenpeace chce, aby ste mu slepo verili a nasledovali ich.
Pritom samozrejme chce, aby ste prispeli Vašimi peniažkami. 

Ako v náboženských sektách.

Greenpeace je extrémistickou  a "softteroristickou" organizáciou aj pre to, lebo kampaňami za účelom vystrašenia ľudí sa umelo snažia vyvolať v populácii ľudístrach, znepokojenie, frustráciu  dúfajúc, že tieto vyústia v podpichovaný "hnev" ktorý prerastie v revolúciu.
Ako Taliban.

Podľa ideológie Greenpeace je potrebné aj klamať, zveličovať, nafukovať a bezdôvodne očierňovať nepriateľov a ich niektoré "kauzy" v mene celosvetového dobra, aby bola vyvolaná revolúcia -  čo je ideológia zhodná s ultraľavicovou aj ultrapravicovou a klerikálnou ideologickou scénou iných extrémistických organizácii.
Sú tu jasné známky populizmu a pokusov o radikalizáciu spoločnosti zo strany Greenpeace.
Radikalizovanie iných ľudí aktívne robia len radikáli a teroristi.

V masovokomunikačných prostriedkoch sa Greenpeace predvádza ako demokratická, zospodu od národných organizácii riadená organizácia, preto že jej riadiaci výbor v Amsterdame je volený na dobu určitú na Valnom Zhromaždení raz za pár rokov.
Stanovy však riadiacemu výboru dávajú právomoc odvolávať všetkých krajinských vedúcich organizácii, dokonca rušiť národné týmy ako celok.
To znamená v skutočnosti je tu riadenie  a uplatňovanie moci zhora: "Ak nebudeš na budúcom valnom zhromaždení voliť určených kandidátov, prídeš možno o prácu, a nezabudni, že v dnešnej dobe je ekológov na pracovných úradoch rovnako veľa ako sociológov."
"Demokracia" ako v hlbokom socializme

Okrem toho, aby ste pochopili situáciu zamestanného aktivistu Greenpeace odpovedzte si sami na jednu otázku - ktorá väčšia firma, schopná dávať slušný plat, si zamestná pošahaného bývalého ekologického radikála???
Odpoveď asi tušíte.
Žiadna, preto odídenci z jedného zeleného hnutia väčšinou zakotvia nanajvýš v inom zelenom hnutí.

ČO  Greenpeace chcú: 
  • chcú odstrániť všetky jadrové elektrárne - hoci argumenty a prax hovoria, že sú bezpečné a lacné - dve nehody sú nič v porovnaní s tým, koľko energie sú schopné po celom svete vyrobiť
  • bojujú proti Geneticky Modifikovaným plodinám a organizmom, hoci v našom svete všetky plody, obilniny, ovocie, zelenina a spoločenské a hospodárske zvieratá sú človekom umelo geneticky modifikované výtvory, vypestované tak aby boli čo najvýnosnejšie, odolné voči škodcom a chorobám, 
  • zároveň sú ale proti využívaniu chémie pri pestovaní plodín, ktoré sú menej odolné voči chorobám či škodcom. 
  • dokonca sa pred nejakou dobou postavili aj proti dezinfekcii pitnej vody vo vodovodoch chlórovaním 
  • pred 20 rokmi pridali Greenpeace do svojho portfólia aj boj proti všetkým fosílnym palivám (ropa, plyn, uhlie)
  • tiež sa orientujú na boj proti odlesňovaniu, čo je síce chvályhodné, ale odlesňovanie spôsobuje aj výroba alternatívnych biopalív - bioplyn, palmový olej, bionafta, za ktoré Greenpeace nadšene bojovalo v minulosti v rámci tlakov na vlády, aby sa vyrábalo a používalo viacej "zelenej nafty". Dnes už o to nadšenejšie bojuje proti nim.
  • zníženie konzumu a potreby, zníženie automobilovej a leteckej dopravy. Jasne, plytvať sa nemá, problém je ale v tom , že konzum by chceli aktívne riadiť - to znamená že by vydávali lístky na potraviny, topánky , oblečenie, elektroniku???
  • boj proti veľkým vodným elektrárňam - iste, ani ony nefungujú bez poškodzovania prírody, ale je to obnoviteľný zdroj energie
  • presvedčovať ľudí o výhodnosti solárnej a veternej energetiky, hoci táto bola vymyslená ako doplnková a nikdy sa s ňou nepočítalo ako nosným zdrojom energie. Nemáme a tak skoro ani nebudeme mať veľké (a poriadne drahé) batériové úložiská elektriny. Môžete tri krát hádať, kto distribučným spoločnostiam cenu elektriny zvýšenú o nákup a prevádzkovanie veľkých batériových úložísk nakoniec zaplatí?   
  • pred pár rokmi priradili do programu aj boj proti "globálnemu otepľovaniu" čo je všeobjímajúci termín zahŕňajúci ako klímu tak aj počasie, čo je v podstate večná téma, a z každého extrému počasia možno prakticky beztrestne obviniť hocikoho. To predsa nemohli premeškať! 
  • Prednedávnom poriadali Kampaň proti spomaľovačom horenia plastov, ktoré v autách a domácej bielej a čiernej technike zachránili desaťtisíce ľudí od zhorenia pri požiaroch domov, áut. 
  • Najnovšou agendou Greenpeace je boj proti "jednorazovým plastom" čo síce problematiku plastov v oceáne nijako nerieši, preto že Európa prispieva do svetových oceánov a morí menej než 1% plastov európskeho pôvodu, ale dobre to vyzerá. Jednorazovým plastom je totiž aj lekárska infúzna hadička so sáčkom s krvou či fyziologickým roztokom, ktoré už zachránili stovky miliónov životov na svete, a neexistujú k nim žiadne lepšie alternatívy. "Riešenia" ponúkané Greenpeace k tomuto "problému" sú podľa vedcov absolútne neúčinné, ale každá kampaň slúži na zbieranie peňazí a zvyšovanie popularity Greenpeace, nie na riešenie problému samotného, takže je to v poriadku, že?       
Zaujímavé je, že napríklad na stránke Greenpeace na  slovenskej Wikipédii, prakticky nič zo skutočných cieľov a zameraní Greenpeace International , ktorému slovenská odnož podlieha, nenájdete. K zoznamu skutočných cieľov sa musíte preklikať v anglických textoch materských stránok.
Pre bežných Slovákov sa na internete Greenpeace tvári zmierlivo, to že bojujú proti vodným , plynovým aj jadrovým elektrárňam sa nedočítate, aj keď stránka v slovenčine je jednoznačne dielom členov Greenpeace .
Je to mimikry - ako číhajúca modlivka zelená ktorá sa pri love na korisť tvári ako list.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Greenpeace
Ilustračný obrázok z webu my homeworks. Nájdite na obrázku modlivku zelenú!
Nenašli ste? Aspoň vidíte, ako dobre jej funguje mimikry. 

Na domovskej stránke Greenpeace Slovensko sa síce dočítate rôzne vyšraubované odôvodnenia, prečo sú proti jadrovým elektrárňam, ale o tom, že sú ako organizácia zásadne aj proti vodným elektrárňam, ktoré sú na Slovensku vnímané ako pozitívne OZE, zase ani zmienka.
O akciách Greenpeace Slovensko proti domácim  jadrovým elektrárňam viac tu:

Na koberec schôdzí a odovzdávanie peňazí vysomrovaných u nás chodia naši grínpísáci do Amsterdamu, kde sa "bojuje" aj proti jadrovým aj proti vodným elektrárňam.

V poslednej dobe Greenpeace Slovensko prečítali z verejnooznamovacích prostriedkov, že niektoré podniky,  ako napríklad Novácke chemické závody sú v problémoch , v reštrukturalizácii,   a preto sa začali aktivizovať, aby si prípadné ukončenie činnosti závodu mohli pripísať ako ničím neodôvodnenú "zásluhu svojej aktivity".

 Podobné je to s Hornonitrianskymi baňami, kde EÚ vyhlásila program Transformácie uhoľných regiónov a kde sa znižujú zásoby uhlia - Greenpeace Slovakia po stovke rokov činnosti uhoľných baníkov na Slovensku zrazu začala zisťovať "silné ekologické záťaže" z chemického priemyslu a baníctva, a začali "bojovať" za práva občanov na čistý vzduch a životné prostredie na Hornej Nitre.

Skutočnosť je ale taká, že jediný pravý záujem Greenpeace o tieto prípady je v tom, že si chcú prípadne pripísať "zásluhy" na ich prípadnom konci niektorých priemyselných podnikov, a vypýtať si za to príspevky od neinformovaných ľudí, aby mohli napádať iné, ďalšie priemyselné podniky. Predpokladáme, že ďalšími v zameriavači pušiek Greenpeace sú veľké hutnícke závody.

 Sťa vrana posedávajúca nad ležoviskom leva -dôchodcu sa Grínpís nádejá, že pri troche šťastia by lev mohol skonať a ona by mohla potom zvieratkám vysvetľovať že "to som ho ja ukľuvala, teraz som ja krrrrááááááľom zvierat, doneste mi všetci niečo lesklé, trrrrblietavé! "           

Aké sú prostriedky na dosiahnutie cieľov Greenpeace:
  • Kampane Greenpeace spočívajú v populistickej schéme: vymysli "problém" , nafúkni ho, dosiahni aby sa ľudia začali cítiť vinní/ohrození a frustrovaní , nájdi si svojho "vinníka", označ ho, ponúkni "riešenie" ktoré problém síce nemusí riešiť, ale vyzerá na prvý pohľad logicky, vyzvi na "akcie" proti označenému "vinníkovi". Ak sa kampaň podarí, vypýtaj si od ľudí a organizácii peniaze na ďalší "boj", preto že je tu ešte spústa iných "problémov" ktoré treba "vyriešiť"  Skutočným záujmom Greenpeace sa teda nestáva "boj" proti vymysleným problémom,  ale to čo chcú naozaj dosiahnuť, je získavanie ďalších peňazí, moci a vplyvu od naivného človeka veriaceho v spravodlivosť a vieru v lepší svet. 
  • Prostriedky Greenpeace  na dosahovanie cieľov spočívajú v mafiánskych metódach vydierania a nátlaku na určité vybraté podniky, vlády či organizácie cestou nátlakových kampaní cez ovplyvňovanie verejnej mienky. Príkladov je mnoho. 
  • Greenpeace si platí svojich lobbistov pri vládach veľkých krajín a samozrejme aj EÚ, hoci ako ľavičiarom je im myšlienka liberálneho voľného trhu úplne odporná . 
  • Potláčanie diskusii  a vedy :  diskusia o "probléme" a rôzne vedecké názory podľa viery Greenpeace rozptyľujú zameriavanie publika na vyhrotenie sily hnevu a frustrácie. Preto sa snažia eliminovať všetky diskusie vedúce inam, k alternatívam nimi navrhovaných riešení. Potrebujú udržať publikum v nevedomosti - to je cieľom a prostriedkom ako vyvolať "revolúciu" podľa ich gusta
  • Potláčanie vedeckých poznatkov - takisto podľa Greenpeace vedie k rozptýleniu pozornosti, preto vedcov nemožno pripúšťať do diskusii - kampane Greenpeace nie sú o vede, ale o viere v niečo a pocitoch frustrácie a hnevu, pocitoch oprávnenosti vlastných (mylných) nárokov.  
  • Na tieto zámery vynakladá Greenpeace celosvetovo okolo 100 miliónov USD ročne, čo z nich samotných robí nadnárodnú korporáciu, proti ktorým tak radi "ako že bojujú". Greenpeace ide o zelenú farbu bankoviek z peňazí podporovateľov. 
  • Ak sa pri vývine Greenpeace vyskytol nejaký "odpadlík" z radov významných členov či zakladateľov Greenpeace z dôvodu nesúhlasu s ich metódami, pokúsia sa ho zničiť, znemožniť či zadupať do zeme. Aj prostredníctvom klamstiev a podvodov. 

Viď prípad Patricka Moore, jedného zo zakladateľov Greenpeace, ktorého teraz v Greenpeace všeobecne očierňujú a pokúsili sa ho vymazať aj zo svojich stránok o tom kto spolu zakladal hnutie. Nevyšlo to, internet si pamätá historické verzie stránok Greenpeace od ich samotného počiatku.
http://joannenova.com.au/2019/03/greenpeace-lies-to-save-the-planet-erasing-patrick-moore-again/?fbclid=IwAR0iQievDQWvA9IDcjA88VbDDEEl0dhXTUqfFmRPgceKEd3NlwTNY8tDhhk  a



Ako Greenpeace Slovensko vzniklo: 
Myslíte, že sa na nejakom festivale zišla partia rovnako zmýšľajúcich ľudí, a povedali si: "pome založiť slovenskú pobočku Grínpísu"??
Ee, slovenský Greenpeace  je v skutočnosti klonom naočkovaným od Rakúskeho Greenpeace, bojujúcemu hlavne proti jadrovým elektrárňam mimo územia Rakúska.

V roku 2000 mali všetky ich ďalekohľady, fotoaparáty, objektívy rakúske evidenčné čísla majetku, niečo ako naše čísla DKP (Drobné a Krátkodobé Predmety).
Všetky autá, ktoré mali v devätdesiatich rokoch 20 storočia slovenskí Greenpeace k dispozícii,  mali v tom období rakúske poznávacie značky. Nie, elektromobily to pochopiteľne neboli, boli to normálne dízle, proti ktorým teraz bojujú ako najväčším nepriateľom! Skúste si kliknúť na stránku Greenpeace, a pozrite si telefónne čísla a čísla účtov na ktoré máte previesť peniaze.
 Sú to všetko rakúske pobočky banky, aj podľa IBAN kódu začínajúceho sa AT.

https://cee.donate.greenpeace.org/sk/campaigns/slovakia?_ga=2.256503883.1119873087.1593085375-1395219227.1593085375 

Teraz sa už Greenpeace Slovensko tvári, že na Slovensku vzniklo hnutie spontánne. Bolo to asi tak spontánne, ako sa sám od seba ruský bojový plyn Novičok dostal do Veľkej Británie.
 Skutočnosť je iná, je to len jedno z mnohých oblbovaní v zástupe klamstiev a zavádzaní produkovaných zelenáčmi.
Slovenské dary Greenpeace odtečú rovno na rakúske kontá.


Zdroje ďalších informácii : 

príklady kopancov, podvodov , klamstiev a zavádzaní Greenpeace

https://iuhli.cz/aktiviste-neuznavaji-kompromisy-ani-zakony/?fbclid=IwAR34XVJv9SjEMWTOSFCNiJ2J4FHbWikZo0i4JK5TWiQQcDd5i3-P9LnR2FU

https://www.biggreenradicals.com/group/greenpeace/

https://www.activistfacts.com/organizations/225-tides-foundation-tides-center/










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zelená ideológia ako nové náboženstvo

Bežní ľudia majú odjakživa potrebu v niečo veriť. Veriť v niečo, čo je nad nimi,  v niečo večné, niečo čo bude rozhodovať o ich osude, nieč...